Uitnodiging

75 jaar bombardement op Beverlo

Zondag, 12 mei a.s., zal het driekwarteeuw geleden zijn dat Beverlo werd gebombardeerd. Het betrof een Britse vergissing die de Zuidstraat en een deel van de tuinwijk in Beringen-Mijn verwoestte en 101 doden kostte.

12 mei 1944 is voor Beverlo hét oorlogstrauma in vier jaar bezetting. Sindsdien zijn vele decennia verlopen, maar de wonde(n) is (zijn) nog steeds niet volledig geheeld. Dat bewijst de jaarlijkse herdenking van het drama, die de herinnering levendig houdt. Het ereperk op de begraafplaats van Beverlo, waar de slachtoffers rusten, blijft een tastbare getuige van onnoemelijk veel leed.

Programma van 12 mei 2019

09.30 u.

Samenkomst op het parkeerterrein van de begraafplaats van Beverlo, Heppensesteenweg. Plechtigheid aan het ereperk van de slachtoffers van het bombardement met toespraken, bloemenhulde en The Last Post.

Bezichtiging in buurtcentrum ‘De Kardijk’ van de motor van de Lancaster LL792, het vliegtuig dat op 12 mei 1944 in de Zuidstraat crashte.

11.00 u.

Plechtige eucharistieviering in de kerk van de Sint-Lambertusparochie.

12.00 u.

Receptie in de Neaniaszaal, Korspelsesteenweg.

14.00 u.

Bezoek aan de crashsite in de Zuidstraat (einde voorzien omstreeks 15.00 u)

Alle aanwezigen krijgen in de kerk een brochure ten geschenke met het relaas van het bombardement. De Heer Herman Reynders, Gouverneur van Limburg, heeft zijn komst aangekondigd.

U ben van harte uitgenodigd. Het wordt een beklijvende dag.

Heemkunde Beverlo / NSB Beverlo / Neanias-club Beverlo / Stad Beringen / Erfgoedcel Mijnerfgoed