Industrieel erfgoed

molen schaffen
molen schaffen

Molen van Eindeken – Houten staakmolen. Bouwjaar :1826molen schaffen 1

In 1842 was deze molen eigendom van koopman Pieter Willems, die hem verpachtte aan Pieter Loos.  In 1864 werd de korenmolen gekocht door Henri Lemmens, die ook eigenaar was van de Stalse molen in Stal-Koersel.

In 1902 erfde Denis Lemmens de molen.  Denis (Nijs in de Beverlose volksmond) kocht in 1903 de molen aan de Korspelsesteenweg. In hetzelfde jaar verkocht hij de molen van Eindeken aan Mandus Peeters, die hem ontmantelde en in 1904 liet heropbouwen in Schaffen, waar hij nog steeds te pronken staat.

 

Lemmensmolen
Lemmensmolen

Lemmensmolen

Ferdinand Loos kocht in Mechelen de “Krankemolen” en liet hem in 1865 langs de huidige Korspelsesteenweg plaatsen. In 1888 overleed Ferdinand en in 1902 zijn weduwe Colette. Haar bezittingen werden openbaar verkocht en Denis Lemmens werd de nieuwe eigenaar van de molen.  In 1926 begon men elektrisch te malen en de windmolen werd nutteloos. In 1935 werd hij gesloopt.

 

 

vuurmolen - wolfabriekske

Molenaar Victor Loos, die burgemeester van Beverlo was van 1885 tot 1911, had 3 zonen. Eén van hen, Achilles, was meestergast geworden in de dekenfabriek van Herentals en vader Victor raadde hem aan om in Beverlo een soortgelijke fabriek te beginnen.

Dat gebeurde in 1897, maar hij trok zich na korte tijd uit het jonge bedrijf terug en broer Adolphe zorgde, met zijn echtgenote Eulalie Jordens en hun vennoot Jules Loos (de vroegere koster van de Sint-Lambertuskerk) voor verdere uitbating in de Eindekenstraat.

Na de 2de Wereldoorlog kenden de mensen in onze streek betere tijden en werden minder schapen,vuurmolen (intern) ‘dieren van de armoe’ geweid. De weverij probeerde toen zelfs dweilen te verkopen om de dalingen van het aantal bestellingen op te vangen.

Intussen hadden de zonen van Adolphe en Eulalie, Marcel en Gust, het bedrijf overgenomen. Militairen van het ‘beddenmagazijn’ in Leopoldsbrug hadden hun voor de oorlog al geleerd om wollen matrassen te maken en na 1945 produceerden zij ze zelf. In die tijd kwamen ook veermatrassen in de mode. Die werden in 1951 nog uit Holland geïmporteerd, maar een jaar later door de gebroeders Loos eigenhandig vervaardigd.

De weverij produceerde tot 1984. Toen verhuisde het materiaal naar het industrieterrein van Overpelt-Fabriek.