Willy Schraepen (°Oostham, 26 oktober 1916) begon in 1933 zijn beroepsloopbaan op de Produits Chimiques de Tessenderlo, de Looise scheikundige fabriek.
De tweede Wereldoorlog onderbrak die carrière : Willy was opgeroepen, werd krijgsgevangen gemaakt en verbleef een tijdje in Alten Grabow (D).
Terug thuis hervatte hij zijn werk in een andere functie, huwde en maakte op 29 april 1942 de ‘Ramp van Tessenderlo’ mee, de beruchte ontploffing van de chemische fabriek die ook vandaag nog bij menigeen in het geheugen gegrift is.
Op 10 mei 1943 vervoegde Willy Schraepen het verzet bij de Belgische Nationale Beweging (BNB). Op 21 juni 1944 werd bewaarheid wat weerstanders altijd vreesden : arrestatie door de Gestapo. Willy belandde via Breendonk in concentratiekamp Buchenwald (D) en finaal in een bijkamp ervan, Klosterwerk (Blankenburg, D).
Dankzij de diplomatieke bemoeienissen van de toenmalige voorzitter van het Internationale Rode Kruis, Folke Bernadotte, belandde Willy met vele lotgenoten op 2 mei 1945 in het Zweedse Trellenborg. Enkele weken later wij hij gerepatrieerd.
Anno 1953 kandideerde Willy Schraepen voor de functie van gemeentesecretaris van Beverlo. Tot 1977 behartigde hij die verantwoordelijke taak voorbeeldig. Jarenlang wierp hij zich op als de rechterhand van de Beverlose burgemeesters Arthur Heymans en Lucien Plees. Nu nog zijn zijn verslagen van de gemeenteraadszittingen staaltjes van literaire duidelijkheid. Op 18 juli 1977 verongelukte hij te Herent.