Rik Luyten

Luyten_Rik_02Op vrijdag 22 oktober 2010 herdacht de Heemkundige Kring van  Beverlo Rik Luyten tijdens de jaarlijkse heemkundige avond in buurthuis De Kardijk.  Tal van getrouwen die hem tijdens zijn carrière bijstonden kwamen getuigen.  Louis Vandermeeren zal de Beverlose wielergeschiedenis schetsen.  

rik l

Jos Nuyts bracht ons op het idee.  Jarenlang suggereerde hij ons iets te organiseren rond Rik Luyten.  Van de weduwe van Rik, die momenteel in Sint-Truiden resideert, kregen we actiefoto’s van Riks loopbaan en enkele gewonnen bekers die we voortaan in ons archief bewaren.  Een powerpointreportage overliep tijdens onze thema-avond wat Rik had gepresteerd tijdens zijn carrère.  Een huldeboek werd voorgesteld en een filmpje waarop Martin Vangeneugden en Ivo Molenaers te zien waren (twee van Riks leeftijdsgenoten en wielcollega’s) typeerde Rik voluit.  Martin Vangeneugden bezocht onze heemkundige avond en ging graag op de foto met mevrouw Luyten en met enkele trouwe supporters.

Rik Luyten werd geboren in Beverlo op 31 juli 1931.  Hij woonde in de Zuidstraat.  Na de Tweede Wereldoorlog volgde hij zijn roeping : wielrenner worden.  Rik was een rasechte spurter.  Aan klimmen en tijdrijden had hij een broertje dood, maar sprinten was zijn ding.  Rik Luyten had de bijnaam ‘Rik III’ gekregen als opvolger van Rik Van Steenbergen en Rik Van Looy.   Niet dat hij zich door zijn ploegmaats tot aan de streep liet rijden : Rik schuwde het labeur niet en nam het peloton geregeld op sleeptouw.  Rik Luyten was de koning van de kermiskoersen, maar ook internationaal gooide hij hoge ogen zoals in ’58 toen hij in de Vuelta de voorlaatste en de laatste rit won.  Enkele weken later startte hij in de Tour : hij behaalde geen zege, maar eindigde 52ste in de eindstand  en werd tiende in de laatste rit met aankomst in Parijs.  Rik sloot zijn loopbaan af met 63 overwinningen.  In ’67 werd hij drankenhandelaar.  Zijn nieuwe leven was echter van korte duur want in ’69 werd hij getroffen door een hartaanval.