Het was een geschenk uit de hemel toen eind 1999 Eddy Vandepoel uit Paal onze kring opzocht met de vraag hem te helpen aan documentatie van de feiten (getuigenverklaringen en foto’s …), teneinde hem toe te laten een filmdocumentaire van het bombardement samen te stellen. Heemkunde Beverlo ging natuurlijk op dat verzoek in. In 2003 was de Kardijk vijfmaal compleet uitverkocht toen de vertoning er werd geprogrammeerd. Het succes leverde ons het bewijs dat de gruwel van 12 mei 1944 nog steeds leeft.
De Britse bommen vielen die nacht in de tuinwijk van Beringen-Mijn, maar vooral de Zuidstraat in Beverlo kreeg het zwaar te verduren. Tachtig burgers kwamen om het leven. De Zuidstraat werd herschapen in een maanlandschap en de overlevers wisten dat zij deze tragedie hun leven lang met zich zouden meedragen.
Intussen kwam Vandepoel ook in contact met Peter Loncke, de bezieler van de Limburgse vrienden van de Geallieerde luchtmacht. Deze laatste bezorgde de adressen van de bemanningsleden van de Lancasters die de bombardementen uitvoerden. Eddy Vandepoel trok naar Engeland om enkele van hen te interviewen.
Jarenlang heeft menigeen zich afgevraagd hoe zulke vergissing mogelijk was. Eddy Vandepoel heeft in zijn film een antwoord trachten te geven hoe het allemaal kon gebeuren. Het lijkt aannemelijk dat de geallieerden het kamp van Beverlo wilden bombarderen, waar duizenden Duitse soldaten ingekwartierd lagen en het dorp Beverlo verwarden met het kamp van Beverlo.
Volgens een andere versie ligt de kerk van Beringen-Mijn aan de basis van de fatale vergissing. Die was pas in 1943 afgewerkt en zou nog niet op de Britse kaarten hebben gestaan. De Britse piloten gebruikten allemaal een stafkaart om er extra verzekerd van te zijn dat zij het juiste doel zouden treffen. Maar op de (verouderde) kaarten was niets te bekennen van de Sint-Theodarduskerk van Beringen-Mijn die pas het jaar voordien was ingewijd. De piloten werden dus door de extra kerk op het verkeerde spoor gezet.