Beverlo en de Eerste Wereldoorlog

wo1Heemkunde Beverlo was het aan zijn stand verplicht naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, iets te organiseren rond dat thema.  Daarom werd er in het weekend van 13 en 14 juni 2014 een heemkundige tweedaagse georganiseerd met als thema  ‘Beverlo en de Eerste Wereldoorlog’.

Het weekend behelsde een info-avond over W.O.I in buurthuis De Kardijk, daarnaast een tentoonstelling, de voorstelling van een boek en een eerbetoon aan de Beverlose oud-strijders.  Met de talloze herdenkingen die op touw worden gezet, vergeten we wel eens dat de oorlog niet alleen in de Westhoek en aan de Somme werd uitgevochten.  Vijf jaar lang was het grootste gedeelte van België bezet gebied en ook hier deden zich feiten en incidenten voor die met oorlog te maken hadden.  Beverlo vormde daar geen uitzondering op.

 

wo1 (2)Historicus Wouter Vandermeeren bracht de lezing ‘De Beverlose soldaten aan het IJzerfront’.  Het was een exposé van het leven van onze Beverlose soldaten in de loopgrachten aan de IJzer, te midden van modder, ratten en gevaar.  Het werd een accurate, gedocumenteerde, kraakheldere en vlotte voordracht die achteraf op menig pluimpje mocht rekenen.

Tevens verheugden we ons op een gesprek van Paul Ooms met erevoorzitter van Heemkundige kring Beverlo, François Cruysberghs over zijn jarenlange odyssee om de Beverlose oud-strijders op te sporen.

Verder kon je het boek ‘Pruisen in Beverlo’ van Marc Bertrands aanschaffen.  Hij kreeg deskundig advies van Jos Caerts en François Cruysberghs.

Tenslotte kon je de tentoonstelling “Beverlo en de Eerste Wereldoorlog” bezoeken met zijn 180 foto’s in groot formaat.